Geschiedenis Zuid

Wesselerbrink
De bouw van de Wesselerbrink is gestart in 1964. De wijk is vernoemd naar de boerderij de Wesseler.

De wijk bestaat uit vier buurten, Het Lang, Het Bijvank, Het Oosterveld en de Posten. Het centrum van de wijk bestaat uit Winkelcentrum Zuid. Het wesselerbrinkpark aan de zuidkant van de wijk vormt de overgang naar het buitengebied.

In het centrum van de wijk zijn naast het winkelcentrum grote galerijflats gebouwd. Aan de noordzijde van de wijk staan voornamelijk hobbykamerwoningen. In de zuidzijde staan voornamelijk eengezinswoningen.

Stroinkslanden
Stroinkslanden is de meest oostelijke wijk van Enschede-Zuid. Stroinkslanden Zuid is gebouwd in de jaren 70. Stroinkslanden Noord in de jaren 80 en 90. De wijk is vernoemd naar de boerderij het Stroink.

Stroinkslanden is in drie fasen gebouwd. Het oudste gedeelte vind je rechts van de rondweg, de H-landen, A-landen en de B-landen. Langs de doorgaande straat het Stroink zijn deze woonerven de zijtakken. Met aan het Stroink gelegen de basisscholen.

Het tweede gedeelte vind je tussen de rondweg en de Vlierstraat. Dit gedeelte doet veel denken aan de in dezelfde tijd gebouwde wijk Helmerhoek. Ook hier is 1 doorgaande straat de Reerinklanden waaraan de verschillende woonerven, in deze wijk de K-landen en de S-landen, liggen.

Het laatst gebouwde deel van Stroinkslanden is gebouwd vanaf eind jaren 80 tot ver in de jaren 90 en ligt tegen de A35. In dit gedeelte vind je vooral  twee-onder-eenkappers en vrije kavel-bouw.

Helmerhoek
De derde wijk die in Enschede Zuid is gebouwd is Helmerhoek. De eerste huizen werden gebouwd in 1983, de laatsten in 1998. De wijk is vernoemd naar de boerderij de Helmer.

In de wijk zijn drie hoofdwegen die vanaf de Broekheurnerondweg de wijk in lopen. Aan deze drie hoofdwegen liggen de “hoeken” gesorteerd op eerste letter. In het oudste gedeelte vind je de H-hoeken en de B-hoeken.

Dwars door de wijk loopt de busbaan. Dit had als doel het openbaar vervoer te bevorderen. De wijk is van de rest van de stad afgesloten door een geluidswal langs de rondweg.

Meer informatie over de wijk vind je op www.helmerhoek.nl

Winkelcentrum Zuid
Midden in Enschede Zuid vind je het grootste winkelcentrum van het stadsdeel. Het is tevens één van de grootste winkelcentra van Enschede. Iedere donderdagochtend is er op de grote parkeerplaats een warenmarkt. Winkelcentrum Zuid is geopend in 1973. Op de plek waar nu de C1000 gehuisvest is was voorheen o.a.de supermarkt Torro gevestigd. In de jaren 90 is het winkelcentrum uitgebreid. Rondom het winkelcentrum staat veel hoogbouw, in de vorm van galerijflats, om de centrumfunctie in de wijk te benadrukken.

De plannen voor nieuw- en verbouw zijn (Maart 2015) in volle gang. Hieronder een impressie (bron website www.wcenschedezuid.nl)

impressieswczuid

Winkelcentrum het Bijvank
Winkelcentrum het Bijvank is geopend in 1970. Oorspronkelijk was er een WF supermarkt (Plusmarkt met als eigenaar Walter Franke), drogisterij Geurtsen, groenteboer, Rabobank, bloemist, bakker en cafetaria gevestigd. Wij roepen bewoners op oude foto’s van het winkelcentrum in te sturen!

Winkelcentrum ‘t Stroink
Winkelcentrum ‘t Stroink is gevestigd aan de Veldhoflanden. Het is een klein winkelcentrum met vooral de basiswinkels zoals een supermarkt, drogist etc. Voor de grote inkopen kunnen bewoners terecht in het aan dezelfde doorgaande weg gelegen Winkelcentrum Zuid.

Winkelcentrum Helmerhoek
Winkelcentrum Helmerhoek is een klein winkelcentrum met onder andere een Cafetaria, Supermarkt, Apotheek, Drogist en een kapper. Voor de grote inkopen kunnen bewoners terecht in het aan dezelfde doorgaande weg gelegen Winkelcentrum Zuid.

 

FacebookTwitterShare